Συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές για ορθή λειτουργία και οικονομία

Έλεγχος ορθής λειτουργίας θερμοστάτη

Τα είδη ενός θερμοστάτη είναι δύο ο αναλογικός και ο ψηφιακός.

Αναλογικός : επιτρεπτό διαφορικό σφάλμα max 1,5 °C

Ψηφιακός : επιτρεπτό διαφορικό σφάλμα max 1 °C

Ο κάθε θερμοστάτης είναι παράλληλα και ένα θερμόμετρο στο χώρο σας άρα ανάλογα με το που ρυθμίζεται την θερμοκρασία είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω σημαίνει ότι η ένδειξη της λυχνίας σας, σας ενημερώνει και για την έναρξη λειτουργίας του εκάστοτε μηχανισμού θέρμανσης που έχετε. Όταν κατεβάζουμε λοιπόν την θερμοκρασία μας και σβήσει η ένδειξη καταλαβαίνουμε και το διαφορικό σφάλμα του μηχανισμού μας . Αν αυτές οι τιμές είναι παραπάνω από τις προαναφερθείσες τιμές τότε ο μηχανισμός μας ‘θερμοστάτης’ χρήζει αντικατάστασης.

Η χρήση του θερμοστάτη στον χώρο σας

Ο θερμοστάτης είναι εκείνο το μηχάνημα που με την δική μας εντολή διατηρεί την θερμοκρασία του χώρου μας ανάλογα με το επιθυμητό μας επίπεδο κάθε φορά. Πάνω σε αυτό το κομμάτι κάνουμε όλοι για λόγους οικονομίας κάποια ενδεχόμενα λάθη.

Η πρόταση μας για την αποφυγή τους είναι να μην ανάβεται τα σώματα σας για κάποιες μόνο ώρες μέσα στην ημέρα αλλά να ανεβάζεται την θερμοκρασία του χώρου σας γενικότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει το μηχάνημα μας να είναι συνεχώς σε λειτουργία.

Τι σημαίνει μόνιμη λειτουργία λοιπόν. Στην μόνιμη λειτουργία πρέπει να έχουμε τον θερμοστάτη μας σε μία συγκεκριμένη σταθερή θερμοκρασία μεταξύ (15 °C – 17°C ) η οποία είναι μία επιθυμητή θερμοκρασία όταν λείπουμε η όταν κοιμόμαστε. Τώρα πέραν τούτου όμως όταν ανεβάζουμε την θερμοκρασία μας στους (21 -25 °C ) πρέπει να προσέξουμε κάποια βασικά πράγματα για παράδειγμα εάν ο χώρος μας αρχικά δεν μπορεί να κρατήσει την ελάχιστη θερμοκρασία των (15 °C – 17°C ) με μία καύση λιγότερο της μίας ώρας ημερησίως τότε σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξουμε ενδεχόμενες απώλειες στον χώρο μας ή αν επίσης δεν μπορεί ο χώρος μας να πιάσει τους 21°C ενώ τα σώματα μας είναι ζεστά τότε πάλι έχουμε πρόβλημα απώλειας και πιθανότατα από τα ίδια τα είδη σώματος που εκπέμπουν την θερμότητα. Και σας αναφέρουμε την θερμοκρασία των 21 βαθμών διότι είναι κυρίως η συνιστώμενη προκειμένου να γίνει αποφυγή περαιτέρω καύσης – κατανάλωσης.

Το συμπέρασμα μας λοιπόν είναι ότι στις μέρες μας οποιοδήποτε είδος θέρμανσης και αν χρησιμοποιούμε πρέπει να αποφεύγουμε και την άσκοπη κατανάλωση του.

Είδος ‘κατανάλωσης’ τι σημαίνει αυτό;

Σε κάθε περίπτωση ο όρος ‘κατανάλωση’ έχει πολλές έννοιες μερικές από αυτές είναι ο τρόπος χρήσης της θερμαντικής παροχής που χρησιμοποιούμε πιο συγκεκριμένα ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης βάση ορθής κατανάλωσης είναι τα καλοριφέρ και αυτό σε αντιστοιχία και αντιπαράθεση με τις πολλές εναλλακτικές μορφές θέρμανσης που έχουνε παρουσιαστεί και δραστηριοποιηθεί προς πώληση.

Το αποτέλεσμα όμως όλων αυτών συχνά οδηγεί σε πιο επώδυνες οικονομικά απώλειες καθώς και με τις νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ η οποιαδήποτε περαιτέρω κατανάλωση καταλήγει ασύμφορη και δυσβάσταχτη. Συμπέρασμα λοιπόν : κατανάλωση ίσον ορθή χρήση της οποιασδήποτε θερμαντικής πηγής και αν χρησιμοποιούμε.

Συντήρηση καυστήρα ερωτήσεις και απαντήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα

Η συντήρηση του καυστήρα, είναι μια ετήσια εθιμοτυπική διαδικασία, η οποία επιβάλετε από το νόμο, προκειμένου να λειτουργήσει χωρίς βλάβες και κυρίως με ασφάλεια και οικονομία. Άλλο συντήρηση και άλλο καθαρισμός του λέβητα καυστήρα. Καθαρισμό μπορεί να κάνει ο καθένας (ακόμη και εσείς χωρίς έξοδα). Συντήρηση μπορεί μόνο αυτός που έχει τη γνώση και την εξουσιοδότηση. Σε αυτή την εργασία καλό θα είναι να προσέξουμε, ο τεχνικός να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία (σκούπα – βούρτσες – ηλεκτρονικό αναλυτή – πιεσόμετρα κ.τ.λ.) και να τα χρησιμοποιήσει.

Ο τεχνικός θα πρέπει να σας ενημερώσει για την ωριαία κατανάλωση καυσίμου της συσκευής σας καθώς και για οποιαδήποτε βελτίωση προκειμένου να μειωθεί. Φεύγοντας ο τεχνικός, θα πρέπει η εγκατάσταση να λειτουργεί άριστα. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να επισημάνει στις παρατηρήσεις τις βελτιώσεις που απαιτούνται. Η καύση πρέπει να είναι ελεύθερη από CO (μονοξείδιο του άνθρακα) και να μην ΜΥΡΙΖΕΙ (δεν είναι φυσιολογικό και είναι επικίνδυνο τόσο για εμάς όσο και για το περιβάλλον). Όλα αυτά τα μεγέθη αποτυπώνονται στο φύλλο ελέγχου καύσης (επίσημο όχι φωτοτυπία) το οποίο αποτελεί “ακτινογραφία” του συστήματος. Αναζητήστε για την εργασία αυτή, μόνο αδειούχους επαγγελματίες και όχι “αλεξιπτωτιστές” οι οποίοι μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν.

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν ο καυστήρας σας δουλεύει σωστά; Με όλες αυτές τις διαδικασίες λοιπόν μπορείτε να αποφύγετε τα όποια προβλήματα από τυχόν άγνοια.

Τρόποι εξοικονόμηση ενέργειας στην κεντρική θέρμανση

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζέστη είναι ωραία σε σημείο που δεν ξεπερνάει τα όρια ώστε να είναι και δαπανηρή αρκετά. Αρχικά είναι καλό όπως έχουμε προαναφέρει ότι τα πολλά ανάμματα και σβησίματα του καυστήρα σας δεν κάνουν καλό διότι όταν υπάρχει συγκεκριμένη θερμοκρασία καταναλώνεται μικρότερη ποσότητα καυσίμου.

Δεύτερον η καλή μόνωση του χώρου μας ισοδυναμεί επίσης με άμεση εξοικονόμηση ενέργειας – χρημάτων. Οι χαραμάδες στις πόρτες και στα παράθυρα πρέπει να σφραγίζονται. Ιδεώδης μόνωση για τα εξωτερικά ανοίγματα των οικοδομών είναι τα διπλά τζάμια, αποδίδει, όμως, και το απλό κλείσιμο του παντζουριού και της κουρτίνας.

Καλύμματα στα καλοριφέρ πρέπει να αποφεύγονται, γιατί εμποδίζουν τη μετάδοση της θερμότητας. Ας αποφεύγουμε τον αερισμό των χώρων, όταν λειτουργεί το καλοριφέρ. Ας μην ανοίγουμε τα παράθυρα, όταν ζεσταινόμαστε υπερβολικά, αλλά ας κλείνουμε τους διακόπτες από ορισμένα σώματα. Τρίτον κλείστε το διάφραγμα καύσης όταν το τζάκι δεν είναι αναμμένο. Όταν παραμένει ανοιχτό αφήνει τον ζεστό αέρα να φεύγει από την καπνοδόχο.

Ο εξαεριστήρας του μπάνιου καθώς και ο απορροφητήρας της κουζίνας μπορούν να εξανεμίσουν τον ζεστό αέρα του σπιτιού μόνο σε μία ώρα. Κλείστε τις συσκευές αμέσως μετά την χρήση τους. Μονώστε την ταράτσα αν βρίσκεστε στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας. Και τέλος μην αμελείτε την ετήσια συντήρηση του καυστήρα και μειώστε έως και 30% την κατανάλωση καυσίμου.

Βασικοί κανόνες ασφάλειας

Ο χώρος όπου βρίσκεται το λεβητοστάσιο θα πρέπει πάντα να είναι προσβάσιμος, να εξαερίζεται σωστά και να μην είναι γεμάτος από αντικείμενα και να χρησιμοποιείται σαν αποθήκη του σπιτιού μας καθώς επίσης θα πρέπει να είναι και απαραίτητα εξοπλισμένος και από πυροσβεστήρες σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Βλάβες

Όπως όλοι γνωρίζουμε η πρόληψη μπορεί να μας προφυλάξει από μελλοντικές βλάβες κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Αν λοιπόν αμελήσουμε να μπούμε στην διαδικασία ελέγχου μία πιθανή βλάβη να μας υπενθυμίσει την κατάσταση. Πριν καλέσουμε τον τεχνικό, καλό θα είναι να προσέξουμε τα εξής:

1. Έχει ρεύμα η εγκατάσταση μας; Είναι ο γενικός διακόπτης του λεβητοστασίου ανοικτός;
2. Έχουμε ρυθμίσει τον θερμοστάτη σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή του χώρου;
3. Έχουμε καύσιμο; Εάν πρόκειται για φυσικό αέριο, είναι η βαλβίδα ανοικτή;
4. Είναι αναμμένο το λαμπάκι βλάβης του καυστήρα; Εάν ναι, πατήστε το μία φορά. Εάν δεν ξεκινήσει τότε καλέστε μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία