Η δημιουργία υψηλής ποιότητας θερμικής άνεσης στο σπίτι θεωρείται απαγορευτική στις μέρες μας χάρη στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Και το γεγονός ότι πολλά από τα σπίτια στα οποία κατοικούμε χαρακτηρίζονται από χαμηλή ενεργειακή απόδοση και εμφανίζουν έλλειψη επαρκούς θερμομόνωσης, έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται να δαπανηθούν υψηλότερα ποσά ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες για να δημιουργηθεί ένα ζεστό εσωτερικό περιβάλλον.

Υπάρχουν ωστόσο διάφοροι τρόποι που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και κατ΄επέκταση και χρημάτων, δίχως να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ο περιορισμός της εκπομπής ρύπων:

Εκμεταλλευτείτε τις ημέρες ηλιοφάνειας και αφήστε κλειστά μόνο τα παράθυρα για να μπαίνουν οι ακτίνες του ήλιου στο χώρο μεταφέροντας θερμότητα.

Ελέγξτε τακτικά τα συστήματα θέρμανσης ή κλιματισμού για εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας τους και της υψηλής τους απόδοσης. Η τακτική συντήρηση τόσο της κεντρικής θέρμανσης όσο και των θερμαντικών σωμάτων (καθαρισμός, εξαερισμός κ.α.) είναι απαραίτητη. Στην περίπτωση σωμάτων split (airconditioners), καθαρίζουμε συχνά τα φίλτρα για λόγους απόδοσης, για λόγους μεγιστοποίησης του χρόνου ζωής τους, για τη βέλτιστη λειτουργία τους, αλλά –το κυριότερο- για λόγους υγείας.

Η αυτονομία είναι απαραίτητη καθώς χώροι που δεν χρησιμοποιούνται δεν χρειάζεται να θερμαίνονται.

Αν η μόνωση του σπιτιού είναι ανεπαρκής, τοποθετήστε σε πόρτες και παράθυρα αεροστόπ ή ειδικές αυτοκόλλητες ταινίες που βοηθούν στη μείωση των απωλειών θερμότητας.

Προσέξτε να μην ανοίγονται άσκοπα πόρτες ή παράθυρα που έχει ως αποτέλεσμα τη διαρροή θερμότητας.

Τοποθετήστε θερμοστάτη και ρυθμίστε τον σε μία minimum και σε μία maximum θερμοκρασία. Όταν η θερμοκρασία του χώρου φτάνει τη μέγιστη ορισμένη θερμοκρασία, διακόπτεται η λειτουργία της συσκευής, ενώ μόλις περάσει κατεβαίνοντας τη μικρότερη ορισμένη θερμοκρασία, δίδεται εντολή για επαναλειτουργία της συσκευής. Το χειμώνα, μπορείτε ενδεικτικά να ορίσετε ως οριακές θερμοκρασίες τους 18°C και τους 22°C.

Τοποθετήστε θερμοστατική βαλβίδα στα σώματα του καλοριφέρ. Πρόκειται για εξάρτημα που τοποθετείται στο σώμα θέρμανσης (καλοριφέρ πετρελαίου) και διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του χώρου στην τιμή που εσείς έχετε ορίσει, ενώ εξασφαλίζει και αυτονομία βάσει των αναγκών θέρμανσης κάθε μεμονωμένου χώρου.

Σε περίπτωση πολυκατοικίας όπου γίνεται χρήση πετρελαίου, μπορείτε να τοποθετήσετε θερμιδομετρητές ώστε οι δαπάνες να κατανέμονται ανάλογα με τις επιμέρους καταναλώσεις.

Τοποθετήστε χρονοδιακόπτη στις περιπτώσεις που η θέρμανση λειτουργεί μόνο συγκεκριμένες ώρες καθημερινά.

Το ντύσιμό εντός του σπιτιού είναι ανάλογο της εποχής (για παράδειγμα, το χειμώνα φοράμε μακρυμάνικα ζεστά ρούχα για να χρειάζεται να ζεσταθεί το σπίτι όσο το δυνατόν λιγότερο).

Τα σώματα θέρμανσης θα πρέπει να έχουν εντελώς ελεύθερο χώρο γύρω τους σε ακτίνα τουλάχιστον 1,5 μέτρου και δεν θα πρέπει να τοποθετούμε πάνω τους υφάσματα ή πράγματα για διακόσμηση ή για άλλη χρήση.

Επειδή ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος και ανεβαίνει προς τα πάνω στο δωμάτιο, φροντίστε κάθε σώμα που παράγει ζεστό αέρα να τον κατευθύνει προς τα κάτω.

Εικόνα από Hudson Passive House – BASF